Obserwatorzy

sobota, 15 listopada 2014

Muffinki bananowe z czekoladą

Małe co nie co na jesienną chandrę, czyli bananowe muffinki z dodatkiem czekolady :)
Banan ... słodki, sycący, a do tego zdrowy i niezastąpiony przy wielu dolegliwościach. Podobnie jak czekolada, której magicznego działania nie trzeba chyba nikomu przedstawiać ;) poprawia nam humor, pamięć i koncentrację, działa kojąco na układ trawienny.
Czekolada ... "jest odpowiedzią, nie ważne jak brzmiało pytanie” ^^ ...
Połączenie obu tych składników to zawsze strzał w 10 !!!
Muffinki są smaczne, aromatyczne i zawsze wychodzą.

ENJOY !



Bananowo - czekoladowe szaleństwo, czyli muffinki.


Składniki:

  •  1,5 szklanki mąki
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół tabliczki deserowej/gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • pół szklanki cukru (można dać mniej)
  • cukier waniliowy
  • 3 rozgniecione, dojrzałe banany
Czekoladę połamać na małe kawałki - ja kroję nożem ;). W misce mieszamy mąkę, sodę i proszek do pieczenia, na koniec dodajemy czekoladę. Do drugiej miski dajemy jajka, olej, jogurt, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy.
Mokre składniki wlewamy do suchych i delikatnie mieszamy. Na koniec łączymy z rozgniecionymi widelcem bananami. Mieszankę nakładamy do wysokości 2/3 foremek. Pieczemy 20 -25 minut w temperaturze 175 stopni. Z podanej ilości wychodzi średnio 12 sztuk - zależy od wielkości foremek.
 


1 komentarz:

  1. ślinka mi leci, oj narobiłaś smaku! Mam tylko pytanie- w jakich foremkach je piekłaś? są do tego specjalne?

    OdpowiedzUsuń